Как да се справим с мухъла в банята

Мухъл, плесен и котлен камък. Това е ужасът на всяка баня и за всяка домакиня. Те не са единствено естетически проблем, но и могат да бъдат много вредни за здравето и живота ни. Статистиките сочат, че голяма част от алергиите предизвикани от домашната среда се дължат именно на тях.

Ето, защо специалистите дават някои съвети за това как да се справим с подобен характер проблеми в дома, без да стигаме до кардинални мерки – къртене на плочки фаянс в банята, събаряне на цели стени или фугиране.

Може би сте много добре запознати с обичайните места за поява и разпространение на мухъл и плесен. Первазът, паркетът, ъглите и фугите, завесите, между всяка фаянсова или теракотена плочка задържат влага и застоял въздух. В най-общи линии всеки в дома знае къде в дома му се подвизава мухъла и плесента. Освен „любимите“ за поява на плесен и мухъл места, съществуват и някои не дотам предполагаеми. Ето и тях:

  1. Отделение за поставяне на препарат в перални машини – тъмното и влажно място е предпоставка и идеална среда за развиване на плесен. За да не се стига до фаза, в която всяка прилежаща част от пералнята машина е покрита с плесен, трябва след всяка употреба да се почиства и подсушава идеално.
  2. Димоотводи и комини – ръждясали капаци и комини могат да допринесат ръждата и влагата да се размножат. С тях ръка за ръка се появяват плесен и мухъл в процепите между тухлите. Редовната поддръжка, извършена от специалисти по почистване на комини ще е гаранция не само за безпроблемно отвеждане на дима, но и за предотвратяване образуването на мухъл.
  3. Кожени седалки в колата – ако паркирате автомобила във влажен гараж, имайте предвид, че плесента се развива по кожата. Важно е да проветрявате редовно гаража или да инсталирате вентилация, която да раздвижва периодично въздуха. За вграждането на такива устройства могат да се наложат леки къртачни работи, за да се внедри вентилационната система в таван или стена.
  4. Первази на прозорци и шкафове – всички места, където има теч от тръби, пукнатини в стени или конденз под прозорци появата на мухъл е почти сигурна. Всичко може да се реши много бързо и лесно. За целта, ако забележите опасен теч от спукана тръба, не отлагайте във времето, а вземете мерки срещу образуване на мухъл. Отворете прозореца, поставете предпазна екипировка на очи, ръце и покрийте всичко с мушама. Натрийте поразените места с разтвор от белина и вода. Използвайте ръкавици и четка. Оставете сместа да действа поне 15 минути и изплакнете с чиста вода.
  5. Съдове – поставяте ли измити и не подсушени съдове в кухненски шкафове. Ако го правите често, трябва да знаете, че така си гарантирате образуването на плесен и мухъл. Ако в кухненския шкаф има съдове, покрити с плесен и мухъл, то добре е веднага да бъдат почистени в вода и оцет. Със същия разтвор могат да се чистят слушалки на душове, съдомиялната машина и сушилнята. Съдовете трябва да се приберат в шкафа, едва когато изсъхне всичко напълно. Ако кухненските шкафове за непоправимо увредени, то време е да ги замените с нови. Възползвайте се от услуги на фирма.

Scroll to Top