Грижа за цветни лехи в градината и в двора

В случай, че искате вашата цветна леха да изглежда перфектно, най-добре е да поверите цялата грижа за цветната градина на професионалисти. Такива разполагат с цялото необходимо оборудване, препарати и специални продукти за растенията. За да извършите цялата работа, ще ви е необходимо следното оборудване:

Оборудване необходимо за грижа и поддръжка на цветна градина и двор:

Лопати с различни размери, вариращи от големи, необходими за изкопаване на почвата, и завършващи с малки, остри лопати, необходими за създаване на дупки при засаждане на цветя в градината, за разхлабване и разбиване на особено плътни буци почва, торене и т.н. За изкореняване на плевели могат да се използват остри лопати;

Гребла различни видове – включително ветрило и вито. Леки гребла, които най-често се използват за облагородяване на територията, почистване на боклук и листа в цветната леха;

Фирма за почистване на двор, предоставя всякакви услуги по поддръжка и почистване на дворове, терени, градини. С тях няма да ви е нужно да имате голям арсенал инструменти.

Ножици с различни размери – необходими за подрязване на растения, придавайки на цветната леха необходимата форма. В случай, че притежавате голяма цветна леха, за правилната грижа за градинските цветя ще са необходими професионални подсилени ножици;

За да бъде цветната градина в перфектно състояние, всички растения са здрави, изискват системна грижа, състояща се от няколко етапа. Може да разгледате грижите за цветята в градината в контекста на сезоните.

Засаждане и грижи за цветята в градината през пролетта

Пролетта е времето от годината, когато почвата се нуждае от предварителна обработка за засаждане на цветя или едногодишни или многогодишни растения. В самото начало на пролетта, когато ледената кора и снегът едва се отделят, почвата в цветната градина трябва да бъде изкопана, разхлабена и изравнена с гребло. Двугодишните растения се засаждат в последните дни на април, едногодишните – в самото начало на юни, когато заплахата от късни студове най-накрая премине.

След засаждането на растенията почвата изисква обилно поливане. Много е важно цветната градина да се полива рядко, но обилно, така че всички пластове на почвата да се намокрят. Честото поливане е вредно, защото води до образуване на груба кора по повърхността на почвата.

След всяко поливане на втория ден е необходимо леко разхлабване, за да може въздухът лесно да премине към кореновата система. Повърхностното разрохкване помага да се запази влагата в почвата и нормалното количество кислород. Колкото по-дълбоко са корените на растението, толкова по-дълбоко трябва да бъде разрохкването на почвата.

В случай, че части от мъртви растения, листа и храсти останат в цветната градина след зимата, те трябва да бъдат премахнати. За почистване на двор с фирма, посетете този сайт: https://dvorove.com/firma-ceni-pochistvane-dvor.

За зимата е обичайно да се оставят трайни насаждения с плодове, например ерингиум, зърнени култури, физалис, астилби, декоративен лук, гипсофил, бял равнец и пелин.

Един от най-важните елементи на грижата за цветна градина през пролетта е подхранването. Цветните лехи винаги се състоят от растения, които имат различни нужди от допълнително хранене, но през пролетта се препоръчва прилагането на по-високи дози азотни торове. Именно азотните торове подобряват растежа на издънките и забавят процеса на стареене.

Източник: dvorove.com

 

Източник на снимки: shutterstock

Scroll to Top