Как да се отървете от прах в апартамент за дълго време

Мечтата на всяка домакиня е липсата на бъркотия и мръсотия. Работата, ежедневните грижи отнемат много време, а след това има купища прах. Частиците се утаяват върху мебелите, плуват във въздуха, полепват по всички повърхности. Ето защо мнозина се притесняват как да се отърват от праха в апартамента. Понякога изглежда, че е невъзможно да се справим с него. Той не само разваля външния вид на интериора, но и влияе негативно на здравето.

Това е особено неприятно за децата, защото те играят по пода, докосват всички околни предмети и след това поставят пръстите си в устата си. И така за страдащите от алергии тези частици могат да се превърнат в истински проблем. От къде идва? Какво е прах? Какво да правите с него? Предлагаме ви, да научите сега всичко, в т. ч. и как става организираното почистване на тавани.

Какво е прах?

Въпреки че технологичният прогрес постигна голям напредък през последните десетилетия, човечеството все още не е в състояние напълно да се отърве от него.

Защо се появява?

Учените обсъждат, какво представлява прах. Знанието, от какво е направено е много важно за хората, при които тези прахови частици предизвикват алергични реакции. Откъде идва прахът в апартамента? Някои смятат, че източникът са вулкани и световните океани.

Когато вълните ударят скалите се появяват частици сол, които летят около планетата и се установяват в домовете ни. Вулканичните „парчета“ също се считат за източник, защото са разпръснати навсякъде.

От какво още се състои прахът в апартамента? Третият компонент, който е включен е звезден прах. През годината може да „събере“ около 10 тона. Органично в състава могат да присъстват и мазнини и пясъчни частици. У дома могат да се присъединят и други компоненти: частици вълна или епидермис на домашни любимци, коса, козина и т.н.. Тези „примеси“ са любимата храна на акарите. Ето защо трябва редовно да почиствате апартамента, като използвате хартиени прахоуловители и въздушни филтри или модели аква.

Когато растенията цъфтят, прашецът може да се смеси с прахови частици, така че страдащите от алергия трябва да изнесат всички цветя от апартамента през този период.

Какво да правя?

Ако се интересувате как можете да се отървете от прах в апартамент за дълго време, използвайте доказаните съвети:

Извадете килимите, ако не сте готови да ги почиствате ежедневно;

Скрийте всички елементи, които рядко използвате в шкафовете;

Премахнете всички натрупвания на прах, като например декоративни елементи;

Дайте предпочитание на прости дизайни в интериора;

Откажете се от сенници и текстилни паравани;

Премахнете продуктите от естествена вълна или ги заменете със синтетични аналози;

Почиствайте редовно апартамента, като избърсвате всички повърхности с влажна кърпа;

Прахосмукирайте мебелите си.

Особено внимание трябва да се обърне на завесите. Третирайте ги с параход поне веднъж на няколко дни. Така, те са лесни за изглаждане и освен това бактериите се унищожават от действието на парата и прахът изчезва. Не забравяйте за стайните растения и домашни любимци. Избършете листата с кърпа и напръскайте, изчесайте животните.

Прахосмукачка с аквафилтър се бори добре с частици. Той унищожава дори тези, които са във въздуха. След такова почистване въздухът моментално става по-свеж и по-чист. Редовно трябва да избърсвате повърхността на шкафове, пердета и други предмети.

Когато почиствате, отваряйте вентилационни отвори или прозорци. Използвайте мрежи против комари, за да намалите праха от улицата. По този начин ще се отървете от прашните натрупвания за дълго време.

Инструменти и инструменти

За да улесните почистването на въздуха в апартамента от прах, трябва да използвате подходящите инструменти и устройства. От полза ще ви е овлажнител. Прахът ще утаи по-малко, ако въздухът е достатъчно овлажнен. Лесно се отстраняват частиците с влажна мека кърпа.

Купете влагомер, за да контролирате нивата на влажност. Ако използвате овлажнителя си твърде често, в апартамента може да се образува мухъл.

 

Прахосмукирането е най-лесният начин да се отървете от праха.

Водните филтри намаляват броя на частиците, които летят във въздуха. За да ги накарате да падат по-малко от улицата в апартамента, инсталирайте специални мембрани. Можете да поставите хлорофитум на перваза на прозореца – това растение освежава въздуха добре.

Има устройство, наречено „промивател на въздуха в помещенията“. Благодарение на вградените филтри въздухът се пречиства. Той е особено полезен в онези помещения, където има много източници на замърсяване: в нови сгради, по време на ремонт. Това обяснява защо в апартамента може да има много прах.

За да се предотврати появата на прах толкова бързо, е необходимо да се използват лакове с антистатичен ефект. Такова почистване е незаменимо за семейства с алергии.

Чисти повърхности и добро настроение с chistachi.bg!