Причините за появата на хлебарки в апартамента

Хлебарки могат да влязат в апартамент по два основни начина: или са вкарани, или идват сами. Може да внесете хлебарки със стари мебели или неща, които сте взели от апартамента, в който са живели хлебарки. Може да ги донесете от магазина, така че трябва да измиете старателно покупките си. Хлебарки могат да „пристигат“ и с домашни любимци. Но по-често от този вид насекомите идват сами, особено ако имате подходящи условия за тях.

От Превента ДДДД ни споделят няколко важни неща за хлебарките:

Обикновено инсекти хлебарки влизат в апартаментите от съседи, водещи пределен начин на живот, както и от мазета или входове, оборудвани с улей за боклук. Жителите на високи сгради, често страдат от нашествието на тези насекоми. В много отношения причината е в улея за боклук и ако отпадъците също се извеждат периодично, то това е просто рай за хлебарките.

Когато стане по-студено, хлебарките се придвижват до мястото, където е по-топло – до апартаментите. Те особено харесват кухни, тъй като там също е влажно. Хранителните отпадъци са техният основен деликатес. Ако имате домашен любимец – куче или котка – хлебарките ще ви предпишат още по-доброволно, защото там, където е домашният любимец, там се намира храната му, което прави много лесно хлебарка да я открие.

Ефективни начини да се отървете от хлебарки в апартамент

Съществуват няколко начина да се отървете от хлебарки в апартамента веднъж завинаги, но е важно да разберете, че изборът на метод зависи от големината на проблема. С други думи, ако все още има малко насекоми, може да опитате сами да се справите с тях, като си купите отровен гел или капан. Ако вече има цяла колония от тях, по-добре е да се обадите на специалисти, в противен случай съществува голям риск, че ще закалите неканените гости само с инсектициди.

Запечатайте всички пукнатини и направете генерално почистване

Буболечките обичат антисанитарните условия и боклука, така че първата стъпка към отърваването от хлебарки в апартамент веднъж завинаги е генералното почистване. Това не трябва да е еднократно действие. Почистване е нужно през цялото време. Трябва да сте особено внимателни относно хранителните отпадъци. Най-малкото извадете храната от трапезата, така че хлебарките да не могат да се угощават с нея.

Не е достатъчно да им създадете неудобни условия и без храна хлебарките могат да живеят доста дълго време. Ако направят път към вас отвън, трябва да прекъснете тези пътеки. За целта, запечатайте пукнатините, окачете вентилационна решетка, уверете се, че няма дупки в банята и тоалетната, през които да влязат.

Не всички движения, обаче могат да бъдат блокирани. Ако имате съсед клошар, който носи всякакви боклуци вкъщи, няма да е трудно хлебарките да идват от него през вратата или терасата. Затова може да се наложи да потърсите съвместни решения на проблема. По същия начин, ако хлебарки изпълзяват от мазето или улей за боклук. В този случай ще е трудно да се отървете от тях и тогава ще ви е нужна помощ отвън. Фирма за бора срещу вредителите ще се справи за кратко време, ще гарантира сигурни и трайни резултат, а наред с това работи в съответствие със санитарните и епидемиологични стандарти, което означава, че домът ви ще е стриктно дезинфекциран против хлебарки.

Източник: ПРЕВЕНТА.BG

Scroll to Top