Как правилно да се погрижим за банята

Всяка къща разполага с вана, душ или душ кабина. Те могат да имат различни форми, размери, цветове и материали, но непрекъснатостта на грижите за тях е все едно. Ако правите ремонт, много вероятно е да ви трябва информация за изхвърляне на строителни отпадъци. Ако правите почистване, тези 5 прости правила, могат да помогнат да удължите „живота“ на вашите мори помещения и вани:

Ваната трябва да се измива след всяко ползване. За целта използвайте мека гъба по стените и дъното, изплакнете с топла вода и подсушете с мека кърпа;

Почистването не е препоръчително да се извършва повече от 1 път на седмица за емайлирани повърхности или 2 пъти на месец в продължение на акрил. Разтворът се нанася равномерно с мека гъба и се оставя да престои 15 минути за по-добро пречистване. След това, долната стена основно се изплаква с вода;

За вани от различни материали, трябва да си купите специални химикали за домакинството. перилни препарати. Течни и гелове, подходящи за акрил, съдържащи сода на прах за емайлово покритие. В същото време особено въздействие върху качеството на почистване, няма;

Метални четки и гъби с абразивна повърхност, агенти, съдържащи корозивна киселина не се препоръчва да се ползват при нито един тип покрития. Почистващо средство за акрилни вани не трябва да съдържа абразивни частици, алкохол, ацетон, бензол и хлор;

За почистване на клапаните трябва да се използват специални инструменти, но не повече от 1 път на месец, тъй като те могат да корозират повърхността.

Правилата са прости, редовното почистване веднъж седмично ще помогне да се спести време. Полезно е да се знае как да се чистят други елементи в банята.

Процедурата за почистване на работни повърхности също има своята стойност. При почистване се препоръчва да се направи следната последователност: избършете праха с влажна кърпа; пометете пода; забършете кранове; избършете плочки; ясно огледало; измиване на подове. Чисти подове и плочки, ако няма специални инструменти, препоръчва се сапунен разтвор. След нанасяне, на каквито и да е препарати, повърхността трябва да изплакне отново с чиста вода.

Съществуват и някои традиционни рецепти за хигиена на банята. Вижте и за почистване на дворове, а по първото такива включват:

За добавяне на блясък ще помогнат няколко капки амоняк, който се добавя към водата за изплакване. След това може да се забърше с кърпа от велур.

Друг начин да се направи брилянтен завършек е с оцет (20% разтвор) или керосин. Сода и оцет могат да се справят с леки форми на ръжда и котлен камък. Ако се появят жълти петна или ивици се оставя за 15 минути. След това просто да се измива с вода.

Кранове на мивки  душове се почистват със специални средства, но при редовна употреба и сода за хляб, върши идеална работа.

Ако искате бързо и лесно да отстраните всякакви натрупвания в банята не забравяйте и да проветрите помещението. Това ще намали неприятната миризма.

С правилен подход, почистването на баня няма да отнеме много време и усилия. Използване на специални инструменти значително опростява процеса. Знаейки, къде и какво може да се прилага, като собственик на вашия дом няма да се налага да губите ценно време в хигиенизирането на вашата баня, както и на целия дом. Намерете кои да ви е от полза и когато се налага да изнасяте тежки товари от дома – KAMION.BG.

Scroll to Top