Полезни съвети за качеството в дома с климатик

Вътрешните алергени и замърсители удря своя пик през зимата, когато домове са запечатани срещу студа. Тогава качеството на въздуха в помещенията може да пострада. И тъкмо, когато домове са затворени здраво и изградени с неподходящи материали климатикът се превръща в улови тел на всички бактерии и микроби.

За щастие, има решение на повечето проблеми с качеството на въздуха.

Дори когато времето е хладно, отворете прозорците, за да позволите на чистия въздух (особено докато почиствате, готвите или боядисвате) да влиза свободно. Ако е твърде студено, активирайте вентилаторът на климатика, за да поддържа циркулацията.

И не забравяйте да се обърнете внимание на вентилатора докато готвите. В противен случай, вредни изпарения, грес и дим ще са изпуснати в атмосферата, където ще се задържат доста по-дълго.

Филтър за опресняване – редовно проверявайте и заменяйте филтрите във вашата отоплителна / охладителна система, за да се минимизират замърсители във въздуха. Обмислете инсталирането на електростатичен филтър, в който работят електрически заряди, които да уловят повече въздуха частици от стандартните филтри.

Димни сигнали – свещи, цигари и дърва от камини освобождават други частици във въздуха, които влошават качеството и предизвикат здравословни проблеми. За да поддържа въздуха в дома чист, купувайте само нетоксични свещи (без аромат) и не допускайте пушене в закрити помещения.

Ако трябва да използвате камина, то почиствайте я редовно.

Решете проблема със сухия въздуха в затворени помещения – поддържайте идеално ниво на влажност

Когато студен въздух се нагрява и се разширява, вкарвайки относителната влажност (RH) в дома това може да е особено видно в зимните месеци и да предизвика някои сухи моменти.

Някои признаци в резултат твърде ниска влажност в дома могат да предизвикат алергии и дискомфорт по кожата.

В зависимост от модел климатици за отопление може да контролирате влажността в целия дом или на едно пространство.

Scroll to Top