Нещата за дограмата

Дори към момента ПВЦ профилите са коментирана международна тема, която чака налагането на нови изисквания от ЕО. Въпросите по здравина, топло и шумоизолация са сред водещите теми.

По отношение на архитектурната конструкция, армировката и/или стоманеното усилване в ПВЦ профилите има голямо значение. От него зависи стабилността на дограмата, нейната устойчивостта, натоварванията срещу вятъра. Интересното тук е, че така се определя и гаранцията за дългогодишна и безпроблемна експлоатация. Лошото в този момент е, че тъкмо това място се оказва най-некачествено и при направата му се създават най-големи „икономии“.

Понякога се употребяват каучукови уплътнения, които се монтират в прозорците. Некачествените продукти в цялостната изработка на ПВЦ дограмата са причини за появата на преждевременно стареене, напукване, втвърдяване, не добро уплътняване на фуги и т.н.

Влияние над качеството на дограми, оказва всеки един детайл. Така например стъклопакетът се предлага на пазара от лято или флоатно стъкло. Наличието на аргон в стъклопакети допринася за топлоизолация. За по-добра шумоизолация са нужни минимум две стъкла. За по-добра слънцезащита се използва стопсол.

Обковът се избира отново не само по външност, макар, че и тя е от значение, но и по качества. Могат да се избират и съчетават всевъзможни панти, дръжка, заключващ механизъм и пр. Съществуват много марки обков, но е важно те да са регулируеми. Този вид спомага за реглаж и настройка, дори след време.

Цени на дограмата – тя се определя от много други моменти. При избор на ПВЦ дограма, трябва да се знае едно – когато се влагат пари в дългосрочна инвестиция, не трябва да се ограничават възможностите. Неслучайно високото качество има неотложни решения и по-голям срок за експлоатация и много по-трудно ще доведе до нужда от ремонтни работи.

Scroll to Top