Хортензията се размножава лесно

Хортензията не се размножава трудно и стеблените резници, могат да се засадят направо, както в откритата почва, така и в хладен парник. Като стеблените резници започват да се развиват добре, след като израстнат зелени стъбла от здравото, незаразено от болести растение. Резниците на хортензията се оформят в края на май, до средата на юли. През май-юни при заготовка на резниците може да се използва цялото стебло, което през това време е покрито до върха с листа и интензивно расте, а в края на лятото и началото на есента – само върхарите се ползват и то не овдървесени 2/3 стебла. Стеблата с листата са остри и с нож се разрязват на резници, като на всеки от тях трябва да има най-малко две пъпки. Ниският срез трябва да се намира непосредствено под пъпките, а високият на 5-10 мм високо над пъпките. След това ниските листа се изрязват, а  горните листа се съкращават наполовина по дължина. Нарязването на резниците е, най-добре да стане на сенчесто място, както и тяхното засяване, за да не се предизвика изсушаване. Лехите за засаждане на резниците предварително се подготвят, като почвата под тях трябва да бъде рохка, питателна и достатъчно влажна. Повърхността на леглата се изравняват, а отгоре се посипва слой от пясък 1,5-2см, който ще ги защити от излишното изпарение.

Резниците се засяват на разстояние 8-10см между редовете и 5-6см между растенията. След засаждането на резниците, те трябва да се полеят. През първата седмица резниците се поливат 2-3 на ден и се следи, да не са преполяти. След като резниците образуват корени може да бъдат препосяти наново. Вкоренените издънки в началото се присаждат през август, засадени в сандъче за отглеждане на разстояния 15-20см между редовете и 10-15см между растенията. При такова засаждане може да се държат в сандъче и второ лято, а после през пролетта на следващата година да се засадят за постоянно в двора.

Размножаването на хортензията чрез листни резници или аксиларни пъпки с листа, става в период на пълното развитие на стеблата на храста. С доброто развитие на стеблата с остър нож се срязват на дължина 8-10мм, като се поставя аксиларната пъпка с листото. Листовите резници се взимат от средните части на стеблото с добре развита пъпка. Ако листната пластинка е надеждна, то тя се срязва на 1/3 от дължината за намаляване на изпарението. Сандъчето за посаждане на резниците се напълва с питателна смес, състояща се от компост, торф и пясък примерно в равни количества, а отгоре се посипва пясък със слой от 2 см. Листните резници се засяват в сандъчето така, че почвата да се намира на дълбочина 1,5см, а стеблото на резниците трябва да е разположено вертикално. Сандъчето с резниците се държи в топло помещение и се следи пясъкът да не пресъхне. През есента от листните резници се образува младо растение с едно стебло.

Scroll to Top